Manuaaliset kahvikoneet ovat niiden kahvin ystävien suosikkimalleja, jotka haluavat valmistaa juomansa samalla tavoin kuin nauttisivat sen luottokahvilassaan.

Markkinoilla on monia manuaalisia kahvikonemalleja, jotka sopivat eri budjeteille. Haluamme tässä artikkelissa luetella joitakin ominaisuuksia, jotka voivat vaikuttaa tietyn manuaalisen kahvikonemallin ostovalintaan.

Koneen koko

Koko on erittäin tärkeä erityisesti käyttöympäristöstä ja valmistettavista juomista riippuen.  Kodin kahvikoneessa, jossa on pieni vesisäiliö, on vaikeampaa pitää vesi riittävän kuumana ja aikaansaada ihanteellinen höyry maidon vaahdottamiseksi. Sen sijaan  ammattikäyttöön tarkoitettu kahvikone, jolle on ominaista raskaampi rakenne ja jossa on paljon metallia, antaa mahdollisuuden pitää paine ja siten veden lämpötila optimaalisena. Cappuccinojen ystäviä neuvomme harkitsemaan kaksoissäiliöllä varustettuja kahvikoneita, kuten esimerkiksi Bezzera DUO MN.

Bezzera Duo MN

Pumpun paine

Toinen tärkeä tekijä on pumpun paine, jonka kotitalouskäytössä on oltava keskimäärin välillä 9-15 bar. Pumppu on erittäin tärkeä elementti, koska sen avulla voit lähettää veden kahvia vasten korkealla paineella, jota voidaan säätää painemittarilla.

Rancilio Silviassa on ULKA-linjan pumppu, jota käyttävät parhaat kotikäyttöön tarkoitetut kahvikoneet.

Rancilio Silvia New Edition 2020

Kahviyksikkö ja suodattimen pidike

Suodattimen pidikettä käytetään lisäämään ja poistamaan kahviannoksia yksiköstä. Joissakin malleissa, kuten La Pavoni Gran Caffè Pressurizzatossa, on käytössä paineistettu suodattimen pidike, joka mahdollistaa kahvin annostelun vain kun optimaalinen paine saavutetaan. Tämän tyyppinen suodattimen pidike  sopii kokemattomammillekin käyttäjille, jotka voivat sen avulla saada helposti hyvän creman.

La Pavoni Gran Caffé

Klassinen suodattimen pidike on sen sijaan suunnattu ammattimaisille käyttäjille ja edellyttää, että annos puristetaan asianmukaisesti ja että se on jauhettu oikein. Tuloksena on espresso, jossa on paksu ja tasainen crema.

Quick Mill Carola on varustettu sarjalla suodatinpidikkeitä erityyppisiin käyttötarkoituksiin.

Quick Mill Carola

Vesisäiliön tyyppi

Vesisäiliötä käytetään pitämään vesi kuumana lämmönvaihtimen avulla ja annostelemaan höyryä ja kuumaa vettä. Yleensä kotikäyttöön tarkoitetuissa kahvikoneissa on teräksestä tai alumiinista valmistettu vesisäiliö.

Alumiininen vesisäiliö tarjoaa etuja lämmityksen nopeuden ja alhaisemman energiankulutuksen suhteen, mutta se on alttiimpi kalkin aiheuttamalle kulumiselle. Gaggia Classic Pro on kahvikonemalli, jossa on alumiininen vesisäiliö.

Gaggia Classic Pro

Toisin kuin terässäiliö se kestää paremmin kulutusta ja tarjoaa korkeammat lämpötilan ylläpito-ominaisuudet. Profitec Pro 500 -linja on sen sijaan varustettu ruostumattomasta teräksestä valmistetulla säiliöllä

Profitec Pro 500